Bramall Hall

Bramall Hall was originally the seat of the Davenport family. The building is a Grade I Listed timber framed structure which is of the highest order of architectural and historic significance. N Pevsner, in his Buildings of England series describes it as:

‘one of the best timber framed mansions in England. The Withdrawing Room ceiling is decorated with ‘pendants in quatrefoils and has a large stucco chimneypiece with elaborate and preposterous caryatids’

The earliest parts of the hall date from the 15th century. The Withdrawing Room and its ornate plasterwork ceiling were created when this part of the building was remodelled in the 16th century.

As well as this rich early history the Hall is a fine example of late 19th century antiquarian restoration, carried out by local industrialist and philanthropist Charles Neville. It has collections of furnishings and artefacts, some associated with the Davenport and Neville eras. The current appearance of Hall and Park owes much to the work of Charles Neville, who saved Bramall from possible demolition or development.

The proposals principal funder is the Heritage Lottery Fund and the project has four key objectives:-

1. Repair of the historic fabric of the hall.
This primarily entails the repair and conservation of the 16th century plaster ceiling, frieze and chimney surround within the withdrawing room and leaded glass throughout the hall.
The work to the plasterwork within the withdrawing focuses on carefully re-securing the plaster to the structure of the building, repair of water damaged plaster and consideration of a more appropriate decorative scheme.
The leaded glass to the hall has previously undergone numerous inappropriate repairs. Much of the work to windows therefore entails removal of crude and poor quality repairs. This is not an attempt to restore the windows to an idealised form of what they may have been, but instead to conserve them in a manner which enables their antiquity to be perserved.
Funding applications for these elements of the project have been made to the World Monument Fund and Heritage Conservation Trust.

2. Renewal of interpretation material and presentation of historic rooms.
LEP are working closely with Stockport MBC’s exhibition and interpretation designers to integrate new material and services into the historic fabric. This includes data, power, heating and lighting and fire upgrades including the installation of new heating plant. As part of this work an accessible lift platform and toilet is being installed to provide access for all as can reasonably be provided within this sensitive historic building.

3. Creation of contemporary education, café, interpretation and shop facilities.
The stable building is located immediately west of the medieval hall. It is being converted into education, café and shop facilities thus liberating significant spaces within the hall for interpretation. To enable the full range of facilities required within the stables a modern extension has been designed by Lloyd Evans Prichard which will be discretely located within the wall garden. Conservation work to the historic fabric of the stable building is to be undertaken in tandem with the addition of new building.

4. Repair and conservation of historic boiler house.
The historic boiler house of the nineteenth century, adjacent to the north range of the hall, was in a semi ruinous state. Its fabric is being repaired and power installed to it to allow for it’s future development.

This major project is currently onsite and can be followed on Facebook
Facebook – Restore Bramhall
Construction work will complete in 2016.

Client:
Stockport Council
Location:
Bramhall, Stockport
Status
Grade I Listed Building
Commencement
Sept 2015
Completion
Due 2016
Build Value
£1.6m